SaS: Zmeny vlády v kolektívnych zmluvách dostanú ľudí na dlažbu

21.02.2013 Bratislava

Bratislava 21. februára (TASR) - Vláda Smeru-SD robí podľa opozičnej SaS ďalšie opatrenie, ktoré prispeje k zvyšovaniu nezamestnanosti. Ohrození budú podľa liberálov najmä zamestnanci v stredných a menších podnikoch. Dôvodom je navrhovaná novela zákona o kolektívnom vyjednávaní, ktorú kabinet schválil v stredu 20. februára.

"Podľa tohto návrhu zákona, ak veľké podniky uzatvoria s odbormi kolektívnu zmluvu, ministerstvo práce môže rozhodnúť, že sa budú tieto podmienky vzťahovať na všetky podniky v danom sektore," opísal na dnešnej tlačovej konferencii poslanec SaS Martin Chren.

Malé a stredné firmy si však podľa Chrena nemôžu dovoliť ponúkať zamestnancom také podmienky, ako veľké podniky. Ohrození tak budú najmä pracovníci v takýchto spoločnostiach. "Týmto zákonom vláda rozhodla, že ďalšie tisícky ľudí skončia na dlažbe," podotkol.

Novela podľa Chrena vo všeobecnosti prináša "nezamestnanosť, nespravodlivosť a beznádej". Upozornil pritom na fakt, že podobný zákon v Českej republike vyhlásil Ústavný súd za protiústavný. Zároveň takáto zmena umožní veľkým firmám ničiť svojich menších konkurentov.

"Namiesto toho, aby sme sa v tejto situácii snažili podmienky na podnikanie zlepšiť, vláda Roberta Fica robí pravý opak," skonštatoval Chren. Jeho kolegyňa zo strany Lucia Nicholsonová považuje takýto krok vlády za "absolútne absurdný" a "páchanie vlastizrady vládou".
 

Vyberte región